Kinderen scheuren posters en spuiten graffiti bij openen KIDSclubs

Nieuw in Vleuterweide: de KIDSclub. Speciaal voor kinderen tussen de acht en dertien jaar heeft KOKO Kinderopvang twee van deze clubs opgericht. Daar gaan kinderen na schooltijd allerlei spannende en leerzame middagen beleven. En dit gebeurde gelijk al tijdens de feestelijke opening op 14 juni. 

Een grote poster hangt eraan de binnendeur van buitenschoolse opvang (BSO) de Tovertuin in Vleuterweide. Een kind rent er enthousiast naartoe, krrrr …  de poster scheurt als de hij er doorheen rent: de KIDSclub is officieel geopend. “Wat gaaf om door een poster heen te rennen”, zegt Storm (10). “En grappig om te zien dat het scheurt.”

Wat kinderen vanaf acht willen

Op de BSO’s het Zandkasteel en de Tovertuin kijken ze goed naar wat ieder kind nodig heeft. “Zo viel het ons op dat de oudere basisschoolkinderen niet meer dezelfde spelletjes en activiteiten leuk vinden als de jongsten”, zegt Sandra van Ringelesteijn, locatiemanager bij KOKO Kinderopvang. “Toen zijn we gaan nadenken hoe we achtplussers konden bieden wat zij willen.” De oplossing vonden Sandra en haar collega Evelien van der Graaf bij collega-organisaties Triodus Kinderopvang en Kern Kinderopvang. “KOKO Kinderopvang is samen met andere kinderopvangorganisaties onderdeel van hetzelfde bedrijf, de SWKGroep”, legt Sandra uit. “Zo zagen we bij onze collega’s het succes van de KIDSclub.”

Zelfstandigheid

Zo werd 14 juni een feestelijke dag op het Zandkasteel en de Tovertuin. Zij openden ieder hun eigen KIDSclub. Daarbij lieten ze gelijk al zien wat de KIDSclub biedt. “Kinderen in deze leeftijd willen vooral veel zelfstandigheid”, zegt Sandra. “Op de KIDSclub mogen de kinderen daarom meebeslissen over het programma. En ze mochten zelf de naam van de groepen bedenken. Deze hebben we in graffitiletters op de muren bij laten spuiten.”, vult Evelien aan.

Workshop graffiti

De kinderen mochten zelf ook aan de slag met graffiti. Een street-artiest gaf een workshop hoe je de mooiste graffiti-kunstwerken kunt maken. Dat vonden de kinderen supergaaf. “Typisch een activiteit voor de KIDSclub”, zegt Evelien. “Nu kunnen de kinderen van de KIDSclub uitkijken naar nog meer van dit soort gave activiteiten.”

15 juni 2021