Kinderboekenweek 2021: vraag kinderen niet wat ze later willen worden

Van 6 tot en met 17 oktober is het weer Kinderboekenweek! Dit jaar is het thema Worden wat je wil. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt. Of je goed kan tekenen of juist rekenen. Of je 5 jaar bent of al 11: ieder kind kan worden waar het van droomt. Astronaut, dierendokter of kok … in hun spel komen vaak de beroepen die ze kennen al voor. En idolen of helden inspireren hen: een bekende voetballer, zangeres of YouTuber. En anders haal je inspiratie uit kinderboeken. Een onuitputtelijke bron om de wereld te verkennen en over beroepen na te denken of te fantaseren.

Met kinderen in gesprek over het thema Worden wat je wil

Wat wil je later worden? We vragen het vaak aan kinderen. Maar volgens Ilse Davids, pedagoog bij de SWKGroep, is dat eigenlijk de verkeerde vraag: ‘Toen ik het thema las moest ik denken aan een versje van Toon Hermans. We zijn nogal eens geneigd om aan kinderen te vragen ‘wat wil je later worden?’ Vaak goedbedoeld, vanuit oprechte interesse en nieuwsgierigheid naar de toekomst. Toch kan dit voor kinderen een ingewikkelde vraag zijn. Zij leven meer dan volwassenen vooral in het hier en nu. Ze zijn vaak nog niet bezig met later. Behalve misschien als later einde van de dag is, of een verjaardag die eraan komt. Aan ons als volwassenen de kunst om hen gedurende het opgroeien te begeleiden bij het ontdekken van wie ben ik? Waar beleef ik plezier in? Wat geeft mij energie? Wat gaat mij makkelijk af? Waar moet ik wat meer moeite voor doen? Enzovoort. Want jezelf goed kennen, is een prachtig cadeau om in de toekomst passende keuzes te maken. Dan kun je naast worden wat je wilt, ook worden wie je al bent.’

Volop inspiratie

Inspiratie nodig voor een kinderboek? Op www.kinderboekenweek.nl vindt u per leeftijd prentenboeken en thematitels. En de website www.kinderboeken.nl heeft voor iedere leeftijd leuke boeken en tips voor verschillende activiteiten rondom het thema.

Kortom: volop inspiratie! Veel (voor-)leesplezier!

6 oktober 2021