Buitenspelen is van groot belang voor kinderen

KOKO Kinderopvang buitenspelen

Uit recent onderzoek door Jantje Beton onder (groot)ouders en kinderen blijkt dat er dramatisch minder buiten wordt gespeeld. Kinderen die heel regelmatig buitenspelen, ontwikkelen zich beter en zijn gezonder. Buitenspelen werkt positief mee aan een goede motoriek, een gezond gewicht en de buitenlucht is niet alleen gezond maar maakt uw kind ook vrolijk.

Daar waar (groot)ouders vroeger massaal naar buiten gingen, spelen kinderen nu binnen. In vergelijking met 2013 is het aantal kinderen dat elke dag buitenspeelt in de buurt gedaald van 20% naar 14%! Van de 1,2 miljoen kinderen op de basisschool zijn er dus meer dan 1 miljoen kinderen die niet meer dagelijks buitenspelen.

Kinderen die heel regelmatig buitenspelen, ontwikkelen zich beter en zijn gezonder. Buitenspelen werkt positief mee aan een goede motoriek, een gezond gewicht en de buitenlucht is niet alleen gezond maar maakt kinderen ook vrolijk. Bovendien ontwikkelen kinderen die regelmatig buitenspelen betere sociale vaardigheden. Ze leren vriendjes/vriendinnetjes maken, communiceren, samen spelen en ze leren onderlinge problemen op te lossen, delen, keuzes maken en om te gaan met verlies. Kinderen die veel buitenspelen ontdekken meer, leren over de natuur en kunnen risico’s en gevaren beter inschatten. De cognitieve vaardigheden ontwikkelen daardoor beter. Niet voor niets wordt er gezegd dat kinderen die veel buitenspelen gezonder, gelukkiger en slimmer zijn.

Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) moeten kinderen minimaal 60 minuten per dag bewegen. Maar liefst 80% van de kinderen komt hier tegenwoordig niet meer aan.

Tips voor het buitenspelen

  • Met de kinderen lopend of op de fiets naar school. Ze leren dan meteen ook om te gaan met de mogelijkheden en de risico’s die ze tegenkomen.
  • Kinderen hebben uitdaging nodig die ze ook krijgen door aan risico’s blootgesteld te worden. Wees dus niet te bezorgd.
  • Kinderen spelen graag in een omgeving die uitdaging biedt. Denk hierbij aan natuur/bos, klimmogelijkheden, zand en water zoals modderplekken nadat het heeft geregend.
  • Naast fietsen en rennen zijn kinderen graag bezig met bouwen, rollenspellen, klimmen & klauteren, gooien & vangen, schommelen en zelf nieuwe spelletjes bedenken.
  • Veel ouders zoeken quality time met hun kinderen in een tafelmoment of televisiemoment. Maar dit kan ook door samen buiten te spelen.

Weetjes over buitenspelen

Wist u dat …
… er in voetzolen heel veel zenuwen bij elkaar komen die in verbinding staan met de rest van het lichaam? Daarom voelt het zo lekker om op blote voeten te lopen.
… onderzoek uitwijst dat kinderen in meer gevallen astma of allergieën ontwikkelen als ze niet genoeg worden blootgesteld aan viezigheid?
… wij bij KOKO elk jaar met de kinderen van alle locaties meedoen aan de Nationale Buitenspeeldag (dit jaar op woensdag 13 juni) en de Nationale Modderdag (dit jaar op vrijdag 29 juni)?

31 mei 2018